Genel Başkan'ın mesajı

Amaç: Üyelerimizin kültürel, sanatsal ve ekonomik düzeylerini yükseltmek, Adige toplumu ile diğer toplumlar arasındaki dostluğu ve işbirliğini yaygınlaştırmak, Çerkes kültür değerlerini derlemek, korumak, basın-yayın yolu ile bu kültürel coğrafi zenginlikleri yaşadığımız ülkeye ve dünyaya kazandırmaktır.

Tüm Kafkas kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak faaliyette olan derneklerimizin ve bağlı bulunduğumuz Kafkas Federasyonu’nun (KAFFED) varlık nedeni ve çalışma alanları tümüyle kültüreldir.

Çerkes adı ile bilinen Türk Vatandaşları olarak bizler; Kültürel değerlerimizi yitirmemek, kültürümüzü yaşatmak, dilimizi, müziğimizi, tarihimizi, folklörümüzü, kökenimiz çocuklarımıza doğru öğreterek geleceğe taşımak istiyoruz.

Altımilyon civarındaki Kafkas kökenli kardeş ve akraba bir halkın, iki taraf için de taşıdığı önemin bilincinde olarak doğup büyüdüğümüz vatanımız Türkiye ile tarihi vatanımız kuzey Kafkasya arasında kültürel ve ekonomik bir köprü kurarak her iki tarafa da katkılar sağlamak için gayret sarfeden, demokrat, barışçı, özgürlükçü, katılımcı, ülke bütünlüğüne saygılı, çok kültürlülüğün ülke zararına değil aksine yararına olacağına inanan bir sivil toplum örgütüyüz.

Bir kısım medyanın Çerkes’leri bölücü, yasal olmayan taleplerde bulunan bir halkmış gibi gösterme gayretlerine tanık oluyor ve bu durumu elimizden bir şey gelmediği için üzülerek izliyoruz.

Buna karşın ülke gerçeklerini, çağdaş dünyayı ve çok kültürlülüğün önemini iyi bilen aydınlar ve köşe yazarlarımızın yorumları ile de teselli buluyoruz.

Hükümet programlarından ve ulusal programlardan çok net anlaşılacağı üzere; İster ulus, ister cemaat, isterse etnik grup nerede ve nasıl yaşarlarsa yaşasınlar, bir toplumun dilinin ve kültürünün yaşatılması ve geliştirilmesi, kendini ifade edebilmesi, öncelikle bir uygarlık sorunudur.

Bir toplumun dil ve kültürünün yok olması, sadece o dilin ve kültürün sahipleri için değil, tüm insanlık için bir kayıptır.

Birçok ülkede dil ve kültürler yaşatılmak için korunmakla yetinilmediği gibi devlet tarafından ekonomik katkılar ile de desteklenmektedir.

Bizler Çerkes kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak düşüncemiz; Bu güzel ülke her Türk vatandaşı kadar bizimde vatanımızdır.

Çerkes’ler olarak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda ençok çaba sarf eden, ter döken, kan ve şehit veren yurttaşların başında yer almaktayız.

Vatandaşı olduğumuz ülkeye canla, başla, sadakatle hizmet etmek ve içinde yaşadığımız toplumlar ile uyumlu, kardeşçe bir dayanışma içerisinde yaşamak, aile terbiyemizin ve özgün törelerimizin gereğidir.

Şükürler olsun ki geleneklerimize aykırı davranabilecek bir tek insanımız da yoktur.

Türkiye’nin bilgi bütünlüğü ve Anadolu kültürünün korunması ve tanıtılması alanlarında, hiçbir kültür grubundan daha az sorumluluk ve hak sahibi değiliz.

Dernek olarak yürürlüğe konulan yasa ve yönetmeliklerin getirmiş olduğu olanaklardan yararlanarak, Türkçe dışında ve günlük hayatta kullanmakta olduğumuz anadilde okuma, yazma, radyo ve TV yayınlarından faydalanmak üzere, dilimizi, örf ve adetlerimizi yaşatmak kültür varlıklarımızı geliştirme hakkını kullanma hazırlıkları içerisindeyiz.

Zira bu haklar temel insan haklarındandır.

Bu haklar vazgeçilmesi ve kısıtlanması sözkonusu olmayan demokratik haklardır.

Bizler Çerkes’ler olarak cennet misali iki güzel vatana sahibiz. Tarihi anavatanımız Kuzey Kafkasya ve doğup büyüdüğümüz vatanımız Türkiye. Her ikisi de bizimi için çok değerlidir ve onlara zarar vermek isteyen hiçbir kuvvet bizi kendi yanında bulamayacaktır.

Bu duygu ve düşünceler ile yeni sitemizin kuruluşunda büyük emeği olan hemşerimiz Sayın Atilla Mutlu ALKIŞ’a ve bundan sonrada sitemizin zenginleşmesi için katkı sağlayacak herkese teşekkür eder tüm camiamıza sağlık ve mutluluklar dilerim.

Fatih SERİN

Yönetim Kurulu Adına