KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) 8. Olağan Genel Kurulu yapıldı
KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) 8. Olağan Genel Kurulu 26 Kasım 2017 Pazar günü Tes-İş Sendikası Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Genel Kurul öncesi 25 Kasım 2017 Cumartesi günü saat 13:00 da aynı salonda KAFFED istişare toplantısı yapıldı.

KAFFED tarafından Dünya’da hiçbir sivil toplum kuruluşunun cesaret edemeyeceği bir etkinlik iddiası ile yapılan  bu toplantı her kesşmden herkese açık olarak yapılmaktadır.

Yani KAFFED Delegesi olan, olmayan bütün herkes, bu toplantıya katılarak görüş, öneri ve eleştirilerini ifade etme şansına sahiptir.

Moderatörlüğünü KAFFED Yönetim Kurulu Üyeleri Melike Meryem GÜMÜŞ ile Atilla Mutlu ALKIŞ’ın yaptığı istişare toplantısında 36 konuşmacı söz alarak Çerkes toplumu, KAFFED ve Dünya Çerkes Birliği konularında görüş ve önerilerini sundular.

26 Kasım 2017 Pazar günü ise Olağan Genel Kurul yapıldı.

Yahya GIŞ’ın Başkanlığındaki Özlem AYDEMİR, Murat CANLI ve Nurşah APIŞ’ın divan heyeti tarafından yönetilen Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Yaşar ASLANKAYA, Çerkeslerin Rusya, Kafkasya, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde yaşayan akrabaları ile birlikte bu ülkeler arasında bir barış köprüsü olduğunu ve böyle kalacağını söyledi.

ASLANKAYA eşsiz bir dil, kültür ve yaşam biçimi olan Çerkeslerin bugün dilinin, kimlik ve kültürünün yok olma tehlikesi altında olduğunu hatırlatarak, her toplum gibi Çerkeslerin de kendi kimliğini koruma, dilini ve kültürünü yaşatma hakkı bulunduğunu hatırlattı.

Yaşar ASLANKAYA Türkiye Çerkeslerinin Rusya Federasyonu'ndan soykırımı kabul etmesini, Çerkes halkına "sürgünde yaşayan ulus" statüsü tanımasını, çifte vatandaşlık hakkı vermesini, Anavatan'a dönüşün kolaylaştırılmasını ve Anavatan ile diaspora arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini beklediklerini bildirdi.

ASLANKAYA, dünyadaki Çerkeslerin büyük çoğunluğunun Türkiye'de yaşadığını fakat Çerkes dili ve kimliği hızla yok olurken Türkiye Cumhuriyeti’nden yeterli destek görmediklerini de ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nden beklentilerini de "Temel hak ve özgürlükleri esas alan insana saygılı bir anayasal zemin sağlanmalı, kimlik ve kültürel haklar güvence altına alınmalı, Anadilde eğitim yaşama geçirilmeli, TRT tarafından Çerkeslerin TV ve radyo yayınları yapılmalı, Çerkes kültürüne yönelik sivil toplum kuruluşları desteklenmelidir. Soykırım tanınmalı ve dönüş hakkı desteklenmelidir.  Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ile ilişkiler güçlendirilmeli ve Abhazya ve Güney Osetya tanınmalı, bu ülkelere doğrudan ulaşım hakkımız güvence altına alınmalıdır" şeklinde ifade etti.

Yaşar ASLANKAYA,  Türkiye'nin tüm kimliklerin "eşit yurttaş" seviyesine gelmesi ile daha huzurlu, demokratik ve yaşanır bir yer olacağını söyledi.

KAFFED Genel Kuruluna AK Parti Ankara Milletvekili Murat ALPASLAN, CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK,  CHP İzmir Milletvekili Zekeriya TEMİZEL, HDP Milletvekili Ayhan BİLGEN, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa ERDEM ile Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da katılarak birer konuşma yaptı.

Genel Kurula ayrıca Anavatandan ve diaspora derneklerinden de çok sayıda katılım oldu. Abhazya Demografya Başkanı Beslan Dbar, Kabardey Kongresi Başkanı Aslan Beshtoev, Adıgey Adıge Xase Başkanı Ramazan Tlemeshov, Xase yöneticisi Aslan Tsıkushev, Krasnodar Adığe Xase Başkanı Sokht Asker, Abhazya Adıge Xase Başkanı Muayed Afaunov, Avrupa Çerkes Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Ertan Doğtaş ve Ürdün Çerkes Derneği Başkanı Janbek Zühdi de katılımcılar arasında idi. Misafirlerimiz de birer konuşma yaparak, katılımcıları selamladı, DÇB, anadil ve kültür konularına değindiler.

Daha sonra gündem maddelerine geçildi. Faaliyet raporu, Mali rapor ve Denetleme Raporu okundu. Tüzük değişikliği ve Dünya Çerkes Birliği ile ilişkiler, Gençlik Meclisi konuları görüşüldü.

Tüm bu görüşmelerin ardından yönetime aday olan tek liste okunarak oylamaya geçildi.

Yapılan oylama sonucunda Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Onur Kurulu ve Dünya Çerkes Birliği Delegelerinin seçilmesi ile genel kurul sona erdi.

Derneğimizden seçilen KAFFED Delegelerinden Dernek Genel Başkanımız Fatih SERİN; Kami,l DEMİRCİ, Ümit YAMAÇ, Oğuzhan GÜNGÖR ve Muhsin TUNA’da Genel Kurula katılmışlardır.

Yeni yönetim kurulu listesi alfabetik sırayla ekteki gibidir.

KAFFED GENEL BAŞKANI
YaşarASLANKAYA

YÖNETİM KURULU ÜYELERİ (Asil)
AdnanARSLAN