Çerkes Soykırım ve Sürgünü 153.yılı
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), 1864 yılında Rusların Kuzey Kafkasya'yı işgali sonrası bir buçuk milyon Çerkes'in Osmanlı topraklarına sürgününün 153. yılı nedeniyle bir anma etkinliği düzenledi.

Çerkesler, 13 Mayıs 2017 tarihinde Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Karaağaç köyü mezarlığı ve Babalı Köyü sahilinde, Çarlık Rusyası tarafından sürgüne gönderilen, büyük bir çoğunluğunun açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiği atalarını andı.

Çarlık Rusya’sı tarafından sürgün edildikten sonra Karadeniz üzerinden Türkiye’ye gelen Çerkesler, Kandıra ilçesi Babalı Köyü sahiline varmayı başarmıştı. Sahile sağ olarak çıkabilen Çerkesler uzun bir süre sahilde yer alan mağarada yaşamışlardır.

Bu mağaranın duvarlarında o yıllarda yazılmış yazılar mevcuttur.
Olayın 153. yıl dönümünde binlerce Çerkes atalarını çeşitli törenlerle Babalı sahilinde andı.

Anma programı, Kandıra ilçesi Karaağaç Mahallesindeki, mezarlıkta bulunan Sürgün Anıtı'nda başladı.

Burada Kaffed Genel Başkanı Sayın Yaşar ASLANKAYA, AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Sayın Murat BAYBATUR günün anlamına yönelik birer konuşma yaptılar.

Karaağaç mahallesi muhtarının konuşmasının ardından programa katılan hocalar tarafından dualar yaptırılmıştır.

Daha sonra araçlarla Babalı Mahallesi'ne giderek Merkez Camisi önünde toplanan Çerkesler, kortej halinde sahile yürüdü.

Denize, üzerinde "21 Mayıs 1864" yazan çelenk bırakılırken, katılımcılara yürüyüş esnasında verilen karanfiller deniz kenarına bırakıldı.

153 yıl önce Babalı Köyü'ne gelen atalarının sahile çıkışını canlandıran Çerkesler daha sonra meşalelerle sahil boyunca yürüdü.

Çerkeslerin Babalı köyüne geldikleri ilk dönemlerde uzun süre kaldıkları ve bugün çöken kumlarla dolan mağara, törene katılanlar tarafından ziyaret edildi.

Mağarayı ziyaret eden katılımcılar bu sırada duygu dolu anlar yaşadı.

Yapılan anma töreninde konuşan Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Yaşar ASLANKAYA;

Her yıl Kefken’de Sürgün ve Soykırımı Anma Etkinliği düzenlediklerini anlatarak, Çerkes sürgününün dünyada benzeri olmayan bir tarihi barındırdığının altını çizdi.

Bu sürgünün, kendileri dışında çok fazla bilinmemesinin üzüntü verici olduğunu ifade eden Aslankaya, Çerkes’lerin geçmişte yaşadıkları trajediyi gelecek kuşaklara mutlaka aktarmaları, kültürlerini de yaşatmaları gerektiğini kaydetti.

Kefken^de duygu dolu anlar yaşadıklarını ifade ederek, "153 yıl önce soykırıma uğratıldık, dünyanın her yerine dağıtıldık, fakat bugün burada hep beraberiz.

Hep beraber soykırım ve sürgünde yitirdiğimiz atalarımızı anıyoruz. Hep beraber Çerkes soykırımı ve sürgününü unutmadığımızı ve asla unutmayacağımızı haykırıyoruz" dedi.

Anma programına katılan Çerkes Milletvekilleri birer konuşma yapmışlardır.

AK Parti Ankara Milletvekili Sayın Murat APLARSLAN;

Yaşanan sürgünü unutmamak için burada olduklarını anlatarak, farklı illerden yaklaşık 30 bin Çerkes'in Kandıra'da toplandığını söyledi.

Çerkeslerin buraya geldiklerinde, kendi kültürlerini, gelenek ve göreneklerini muhafaza ederek, bu ülkenin bayrağı altında yine bu ülkenin birliği, beraberliği, gelişmesi ve kalkınması için gayret ortaya koyduklarını söyleyen Alparslan, "Temennimiz, hiçbir milletin bu tür bir sürgüne maruz kalmamasıdır.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin gelecek vizyonunda her birimiz, omuz omuza vererek, çok daha güzel günlere yürüyebilecek güce kavuşabiliriz.

Bugünleri unutmayacağız, unutturmayacağız.

Dünyanın bu konulardaki hassasiyetinin ve dikkatinin artmasına vesile olacağız,  diye konuştu.
AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Sayın Murat BAYBATUR;

153 yıl önce sürgün yaşayan atalarının buraya geldiğini belirterek, buradaki o manevi atmosferi hissettiklerini aktardı.

Soydaşlarının burada bir süre mağaralarda yaşadığını ifade eden Baybatur, "İnşallah 'dünyada hiçbir millet soykırımlara ve sürgünlere maruz kalmasın' diye de dua ediyoruz.

Biz de Çerkesler olarak soykırım yaşamış vatanın ne olduğunu bilen, devletin ne olduğunu bilen, bayrağın ne olduğunu bilen bir milletiz.

Türkiye Cumhuriyetinin şerefli bir vatandaşı olarak devletin ve milletin bekası için diğer topluluklar gibi diğer milletler gibi ülkemize 80 milyonla beraber hizmet etmeye devam edeceğiz, diye konuştu.

Abazaca ve Adigece yapılan dualar sonunda Anma Programı etkinliklerine devam edilmiştir.

Katılımcılar sahilde "Nart ateşi" yakıp, çevresinde "mezar taşı nöbeti" tuttu. Etkinlik, hayatını kaybedenler anısına meşalelerin kuma saplanması ve "Sürgün Andı" okunmasıyla sona erdi.

Göksun Çerkes Kültür Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ve Dernek üyeleri de Kefken’de yapılan anma etkinliğine katılmışlardır.

"Dünyada hiçbir millet soykırımlara ve sürgünlere maruz kalmasın"

Anma Programından resimler;

Paylaş |                      Yorum Yaz - Arşiv      227 kez okundu