KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) tarafından organize edilen istişare toplantılarının 2.si Göksun'da yapıldı.
Toplantı gündemi; Federasyonumuz, başta köylerimiz olmak üzere Çerkes toplumunun karşılaştığı problemler ve bu problemler için çözüm önerileri hakkında toplumumuzun düşüncelerini öğrenmek, böylece ülke genelinde toplumumuzun taleplerini ve düşüncelerini toparlayarak ortak düşünce ve eylem planı oluşturmak.

KAFFED'in talebi üzerine Göksun Çerkes Derneği tarafından, bölgede bulunan köy muhtarları ve köy temsicileri, 09 Temmuz 2016 Pazar günü saat 10:00 da Göksun Meslek Yüksek Okulu Arslanbey Konferans Salonu'na istişare toplantısına davet edildi.

Toplantıya,  Yaşar ASLANKAYA (KAFFED Genel Başkanı), Atilla Mutlu ALKIŞ (KAFFED Yönetim Kurul Üyesi), Mahmut TOĞUZATA (Arslanbey'in oğlu, Göksun Çerkes Kültür Derneği Kurucu Başkanı, Dulkadiroğlu Belediye Meclis Üyesi), Hüseyin Hayri KOÇ (Göksun Belediye Meclis Üyesi), Erol ASLAN (12 Şubat Belediye Meclis Üyesi), Lisan ALKIŞ (Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği Genel Başkanı), Ertan ARIKAN (Afşin Kafkas Kültür Derneği Genel Başkanı), Fatih SERİN (Göksun Çerkes Kültür Derneği Genel Başkanı), Vacit KADIOĞLU (KAFFED eski Genel Başkanı), Fatih BOZKURT (KAFFED eski Yönetim Kurulu Üyesi), Şahver TUNA (Kahramanmaraş Kafkas Kültür Derneği eski Başkanı), Bedri TOKUÇ (Göksun Çerkes Kültür Derneği eski Başkanı) Göksun Çerkes Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, Köy Muhtarları, köy temsilcileri ve dernekle ilişkili olan bazı Thamelerimiz katılmışlardır.

Göksun Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Coşkun AYDIN ise gündeminin aşırı yoğun olması nedeniyle toplantının sonlarına doğru katılarak bir selamlama konuşması yapmış ve toplantıya katılanlarla birlikte yemek yemişlerdir.

Toplantı günü iki farklı köyde cenaze olmasına rağmen, toplantıya yaklaşık 80 kişi katıldı.

Toplantının moderatörlüğünü KAFFED eski Yönetim Kurulu Üyelerinden Fatih BOZKURT yapmıştır.

***********************************

Toplantı Göksun Çerkes Derneği Genel Başkanı Fatih SERİN'in konuşması ile başladı. Fatih SERİN konuşmasında;

Sayın Federasyon Başkanım ve Yönetim Kurulu üyeleri, Sayın Dernek Başkanlarım,
Kıymetli Muhtarlarımız ve Köylerimizin toplum önderleri hepinize hoş geldiniz diyerek hürmetle selamlıyorum.

Bu gün bir araya gelme nedenimiz Federasyonun talebi ile bizimde uzun süredir yapmayı planladığımız Muhtarlar toplantısının genişletilmiş şeklidir.

Bu toplantının en büyük amacı; Ülke genelinde Çerkes’lerin yaşadıkları problemleri, köylerde toplumuzun yaşadığı problemleri ortaya çıkarmak bu sorunların çözümü için sizlerin fikirlerini alabilmektir.

Bu toplantıya bütün hemşerilerimizi davet ederek hepsinin görüşlerini almayı isterdik.

Ancak mekân ve zaman yetersizliği nedeniyle özellikle Muhtarlarımızı ve derneğimizle bağlantı halinde olan ve derneğimize gelip giden kanaat önderlerimizi davet edebildik.

Burada görüşülen konuları toplantıda olmayan hemşerilerimize aktarırsanız bizleri memnun edersiniz.

Sizlere biraz da konuklarımız ve üst birliğimiz hakkında bilgi vermek istiyorum.

KAFFED (Kafkas Dernekleri Federasyonu) 1993 yılında 21 derneğin katılımı ile kurulmuştur.

Günümüzde Türkiye genelinde 53 derneğin bağlı olduğu KAFFED Türkiye’nin en büyük Çerkes Sivil Toplum Kuruluşu olarak faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Derneğimiz de KAFFED üyesi olup kendi Genel Kurulumuzda seçtiğiniz 4 delege ile Federasyon seçimlerine katkı verdik.

Bugün misafirimiz olan ve birazdan sizlere de hitap edecek olan Sayın Yaşar ASLANKAYA 2013 yılından bu tarafa 2.dönem olarak KAFFED genel başkanlığı görevini yürütmektedir.

Bölgemizden 6 hemşerimiz KAFFED yönetiminde görev yapmaktadır.

KAFFED aynı zamanda 1991 yılında başta Çerkes Cumhuriyetleri olmak üzere, Moskova, Ürdün, İsrail, ABD, Almanya, Suriye gibi ülkelerde faaliyet gösteren dernek ve federasyonların bir araya gelerek kurdukları DÇB (Dünya Çerkes Birliği) nin de 25 delegesi ile en büyük üyesidir.

DÇB yönetiminde KAFFED’in 5 temsilcisi bulunmaktadır.

Toplantının düzeni ile ilgili olarak sizlerden önemli ricamız, öncelikle bütün köy temsilcilerinin sırayla konuşmalarını yapmaları, bu şekilde konuşmaların tamamlanmasını müteakip oturum başkanı tarafından salonda bulunan ve söz almak isteyen diğer konuklarımızın da sırayla fikirlerini almak istiyoruz, bu düzene uyum sağlanmasını istirham ediyorum.

Bu toplantı haricinde Habze ve unutulan yaşam kültürümüz ile ilgili geniş kapsamlı bir istişare toplantısı yapmayı planlıyoruz. Bu toplantının tarihi ve içeriği hakkında sizlere ayrıca bilgilendirme ve davet yapılacaktır.

Yönetim Kurulu üyemiz Oktay OĞUZ, Yönetim Kurulu üyeliğini aldığımız günden bu tarafa yapmış olduğumuz faaliyetler hakkında sizlere bir bilgilendirme yapacaktır.

Bu arada biraz gecikmelide olsa geçen yaz dönemindeki panel programında bizlere yardımcı olan Sayın Başbakan yardımcısı Av.Veysi KAYNAK beye Sayın Prof.Dr.Mehmet SAĞLAM beye  Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Coşkun AYDIN beye Yüksek okul müdürümüz Sayın Mehmet ÇİTİL beye ve bizlerden emeğini esirgemeyen  Sayın Şahver TUNA ,Sayın Erol ASLAN ,Sayın Nevzat TARAKÇI, Sayın İbrahim YAŞAR , Sayın Hanefi COŞKUN, Sayın Erhan KARAKAYA beylere  huzurlarınızda yönetim kurulu adına teşekkürlerimizi sunarız.

Şimdilik sözlerimi burada noktalayarak programı yönetecek modülatörümüze mikrofonu bırakırken bu toplantının, memleketimize, toplumumuza ve Dünyada yaşayan bütün Çerkes’lere hayırlara vesile olmasını diliyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.

***********************************

Göksun Çerkes Derneği Genel Başkanından sonra Göksun Çerkes Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Oktay OĞUZ yönetimi Kurulu faaliyetleri hakkında bir bilgilendirme yapmıştır. Konuşmasında;

Göksun Çerkes Kültür Derneği 23 Nisan 1993 tarihinde Sayın Mahmut TOĞUZATA başkanlığında kurularak hizmete girmiştir.

03 Mayıs 2015 tarihinde yapılan 5. Olağan Genel Kurul ile Fatih SERİN Başkanlığında seçilen Yönetim Kurulumuz göreve başlamıştır.

Göreve başladıktan sonra üyeler ve hemşerilerimizden gelen talepler üzerine ilk olarak dernek binamızı değiştirdik daha merkezi ve kullanışlı olan yeni yerimize taşındık.

Geçmiş dönemlerden kalan dernek borçlarını ödedik (toplam 5.300 TL)

Göreve başladığımızda 71 olan üye sayısını 150 nin üzerine çıkarttık.

Derneğimiz bünyesinde Facebook ve web sayfalarını düznli takip ederek güncellemeye başladık.

SMS bilgilendirme sistemi oluşturduk.

Suriyeden gelen savaş mağduru hemşerilerimize önemli ölçüde yardımlar yaptık.

Bu hemşerilerimiz ile ilgili teknik bilgi havuzu oluşturduk.

Toplanmış olan 5.000 TL tutarında nakdi yardım yaptık.

33 Suriyeli çocuğu mağazadan kendi beğendikleri kıyafetleri satın alarak hediye ederek onları sevindirdik.

***********************************

Daha sonra ise KAFFED Genel Başkanı Sayın Yaşar ASLANKAYA bir selamlama konuşması yapmıştır. Sayın ASLANKAYA selamlama sonrası konuşmasında;

Sayın Moderatör ve Sayın Dernek Başkanımız toplantı gündemi ve KAFFED hakkında detaylı açıklamalar yapmışlardır.

Bu dönem Yönetim Kurulu olarak eylem proğramına KAFFED'e bağlı 8 farklı bölgede köy Muhtarları ve köy temsilcileri ile  istişare toplantısı yapmayı planladık.

Ancak 21 Mayıs süreci nedeniyle bu yoplantıları Mayıs ayı bitene kadar başlatamadık, geçen ay bu toplantıların ilkini Kayseri bölgesi köy muhtarları ile yaptık, Kayseri bölgsinden yaklaşık 57 köy muhtarı ile birlikte güzel ve verimli bir toplantı gerçekleştirdik, köylerden Çerkes toplumunun problemleri ve çözüm önerilerini alırken köylerin yerel problemleri de gündeme getirildi.

Köylerimizden katılan muhtarlarımızdan gelen problem ve öneriler KAFFED çalışma gruplarına servis edildi, yerel problemlerden bir kısmına hükümet nezdinde çözüm aranmaya başladı, hatta bazı problemler de çözüme ulaştırıldı.

Bugün burada Gilahstane bölgesinde yaşayan soydaşlarımızın toplumumuz hakkında duygu ve düşüncelerini almayı istiyoruz, umarım verimli bir toplantı olacaktır. Diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Toplantının devamında köy temsilcilerine köy isimleri sırasına göre sırayla söz verilmiştir.

Köylerimizden gelen soru, görüş ve öneriler;
… Öncelikle hepside toplantı organizasyonu için teşekkür etmişlerdir.
… Örgütlü bir toplum olamadık,
… Örgütü verimli kullanan bir toplum olamıyoruz,
… Anadilimizi kaybediyoruz,
… Anadilde Eğitime daha çok önem verilmeli,
… Başta Televizyon olmak üzere, Anadilde yayın yapan kuruluşlar oluşturulmalı,
… Bütün köylerimizde köy meclisleri oluşturularak köyle ilgili kararlar bu meclis aracılığıyla alınarak uygulamaya konulmalı, hatta köyler arası ilişkilerde bu meclisler aracılığıyla organize edilmeli,
… Koje thamadesi seçilmeli hatta jile thamadesi seçilmeli,
… Şehir düğünlerinde Çerkes'lik ruhu oluşmuyor, bunlara bir çözüm bulunmalı.
… KAFFED olarak DÇB toplantıları başta olmak üzere değişik nedenlerle sık sık Anavatana gidiyorsunuz bu ziyaretlerde özellikle Anavatana yerleşen soydaşlarımızla organize toplantılar yapıyor musunuz?
… Hibe proğramları ve AB Projeleri hakkında çalışmalar yapılarak, derneklere rehberlik yapılabilir mi?
… (Suriye savaş mağduru hemşerimiz) Öncelikle Göksun olmak üzere, Afşin, Kahramanmaraş dernekleri ve Türkiye genelindeki bütün Çerkeslere bizlere verilen destek ve yardımlar için teşekkür ediyoruz, bizler öncelikle vatandaşlık hakkı bekliyoruz, bu toplantıları da Çerkesce yapılsa bizlerde anlamakta zorlanmazdık.
… Çerkes toplumu dışındaki diğer toplum ve köyler derneklerini aktif olarak kullanmaktadır ve çokta güçlüler biz derneğimizin gücünü iyi bilmiyor ve verimli kullanamıyoruz.
… Gençlere ve soydaşlarımıza iş imkanları sağlanmalıdır.
… Geçim kaynaklarının artması sağlanmalıdır,
… Yerelde insanlarımızın para kazanmaları teşvik edilmelidir,
… Diğer toplumlar bizleri seviyor bu sempatiyi kazanca nasıl çevirebiliriz, özellikle 21 Mayıs etkinliklerinden toplumsal kaznımlar sağlamalıyız,
… Dışardaki hemşerilerimizin köye dönüşü için arsa tahsisi yaptırdık ancak alt yapı için yeterli desteği bulamıyoruz,
… Köy Muhtarları bir araya gelerek toplu hareket edemiyoruz,
… Çerkes dili ve edebiyatı bölümünü seçen öğrencilerin burs durumu ve mezuniyetleri durumunda iş imkanları nelerdir.
… Dernek binasına pek gitmiyoruz, insanlarımızın derneğe gitmeleri sağlanmalı,
… Habze ile ilgili toplantılar yapılmalı,
… Federasyon güçlü olmalı, federasyon ne kadar güçlü olursa dernekler de o ölçüde güçlü olur, Türkiye'nin Çerkes envanteri çıkartılmalıdır,
… Toplum olarak siyasetten uzak kalmamalıyız,
… Asimilasyonun asıl nedenleri; Köylerden kente göç ve Televizyon, göç önlenmeli ve anadilde yayın yapan televizyon sağlanmalı,
… Seçmeli ders için okulda 10 öğrenci kriteri çok fazla bu kriterin esnetilmesi sağlanmalı, özellikle taşımalı eğitimin olduğu bir dönemde Anadil eğitimi için 10 kişilik kontenjan şartı kabul edilemez,
… Cenazelerimiz de yavaş yavaş şehirlerde defnedilmeye başlandı, bunun önüne geçilerek cenazelerin köylerde defnedilerek hiç olmazsa ölülerimizin ziyareti için köye gelme nedeni elde tutulmalıdır.
… Şehirlerde düğün salonlarında yapılan düğünler kültürümüze ters düştüğü için köylerde bir kültür evi oluşturularak köyde evi olmayan hemşerilerimizin kendi köylerinde düğünlerini yapmaları sağlanmalıdır.

***********************************
Yaşar ASLANKAYA konuşma ve sorulara cevaben;
KAFFED olarak 8 farklı bölgede bize bağlı 53 dernek ile birlikte çalışıyoruz.
Anadil konusunda çok önemli çalışmalar yürütüyoruz,
Anadilde eğitim materyalleri KAFFED tarafından temiz edilerek okullara verilmektedir.
Hemşerilerimizin çocuklarının Anavatanda burslu olarak Üniversite ve Yükseklisans eğitimi alabilmeleri konusunda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu güne kadar 470 kişi civarında gencimizin Anavatanda eğitim alması sağlanmıştır.
Anadilde Televizyon konusunda teknik çalışmalarımız bitirilmiş olup, hükümet nezdinde çalışmalara başlanmıştır.
Hükümet nezdinde daha önceleri siyasilerden talep ettiğimiz 8 farklı ana konuda çalışma dosyaları oluşturulmuştur.
Bu çalışmaların hükümet yetkilileri ile görüşülmesi için çalışmalarımız deva etmektedir.
Anavatan ziyaretlerimizde bizim yönetime geldiğimiz günden bu tarafa protokol yemeklerine katılmıyoruz, bunun yerine zamanımızın büyük kısmını Anavatana dönüp yerleşmiş soydaşlarımız ve Anavatanda okuyan öğrencilerimizle birlikte fikir alışverişinde bulunarak değerlendiriyoruz.
Hatta bu soydaşlarımızın yaşadıkları veya yaşaması muhtemel problemlerin çözümü için DÇB bünyesinde temsilci görevlendirilmiştir.
Hibe proğramları ve AB Projeleri hakkında Yönetim Kurulundan 1 Profesör ve Yönetim dışından iki hemşerimiz özel eğitimlere gönderilmiştir.
Geçmiş dönemlere göre proje çalışmaları konusunda daha uzmanlaşmış bir hale geldik, Genel Merkez bu projeler hakkında derneklere her türlü yol göstericilik görevini yürütecek durumdadır.
Suriyeli kardeşlerimiz için Federasyon bünyesinde bir komisyon çalışmaktadır.
Öncelikle ülke genelinde bir durum tespit çalışması yapılmıştır. (Bu çalışmayı farklı alanlara çekerek sulandırmak isteyenler oldu) Vatandaşlık hakkının yasallaşması ile öncelikle soydaşlarımıza vatandaşlık hakkı verilmesi için çalışılacaktır.
Ancak Suriyeden gelen hemşerilerimizden hayatlarını idame ettirebilmeleri için özellikle Türkçe öğrenmelerini ve bir an önce iş temin etmelerini öneriyoruz. Eğer bir gün eskiden yaşadıkları yerlere dönseler bile öğrendikleri ilave bir dilin kendilerine faydası olacaktır.
Çerkes dili ve edebiyatı bölümü öğencileri mezuniyetleri durumunda öncelikli olarak anadil eğitiminde görev alabileceklerdir,
Disiplinli örgüt şart ve önemlidir.
Toplum olarak en büyük eksikliğimiz örgütsel zaafiyet
Toplumun büyük kesimi örgütlü mücadeleye destek vermiyor, lütfen örgütlerimize sahip çıkalım.
Devletten taleplerimizde mutlaka dernekleri veya duruma göre federasyonumuzu kullanalım.
Bizlerde hükümetten birşeyler isteyelim.

*****************************

Toplantı sonrasında Göksun Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Coşkun AYDIN tarafından katılımcılara öğlen yemeği ikram edilmiştir.
Toplantı esnasında yoğun proğramı nedeniyle toplantıya katılamayan Göksun Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Coşkun AYDIN yemek saatinde salona yetişebilmiştir.
Burada katılımcılara hitaben bri selamlama konuşması yapan Göksun Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Coşkun AYDIN toplantıda kendilerini ilgilendiren hususların takipcisi olacağını söylemiştir.
Göksun Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Coşkun AYDIN'a konukseverliği ve desteği için teşekkürlerimizi sunarız.

Aşağıda toplantıdan resimler yer almaktadır.

Atilla Mutlu ALKIŞ/ANKARA