SİZ, ÖRNEK BİR TOPLUMSUNUZ, DEĞERLERİNİZİN KIYMETİNİ BİLİN

12. Doğu Akdeniz Kafkas Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Göksun Çerkes Kültür Derneğince 22 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen “Toplumsal Uyum ve Kültürel Değerlerimiz” konulu PANEL programı büyük heyecan ve coşkuya sahne oldu.

Program, değerli thamde Enver EFE’nin “huoh” konuşmasından sonra Göksun Çerkes Kültür Derneği başkanı Fatih SERİN’in açış konuşmasıyla başladı.

Başkan Fatih SERİN, “Festivaller, sanatı sevgiyle, kültürü dostlukla buluşturmalı. Yönetim kurulu olarak biz, kültürü ve kimliği ile barışık donanımlı bir nesil, sevgiyle kucaklaşmış bir toplum oluşturmanın gayreti içindeyiz. Çerkes toplumu, huzur ve asayiş sevdalısı bir toplumdur. Bugünkü programın güzelliklere sahne olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Göksun Belediye Başkanı ve festival tertip komitesi başkanı Hüseyin Coşkun AYDIN, hoş geldiniz konuşmasında, son günlerde yüreğimizi kanatan elim olayların sona ermesi temennisinde bulunurken seçkin davetlileri Göksun’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

KAFFED Genel Başkanı Yaşar ASLANKAYA, Göksun’da gördüğü bu güzel manzaranın toplumsal uyum ve kültürel duyarlılık adına ümit verici olduğunu, salondaki görüntünün alışık olunan panel programlarından çok farklı güzellik ve özellik içerdiğini vurgulayarak başta vekiller olmak üzere protokol üyelerine, tertip komitesine ve salonu dolduran duyarlı katılımcılara teşekkür etti. ASLANKAYA, ayrıca Sn. Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM ve Av. Veysi KAYNAK’ın gerek TBMM de gerekse diğer platformlarda gayret ve samimiyetle yürüttükleri bu kültürü yaşatma gayretleri için Çerkes toplumu adına Sn. SAĞLAM ve Sn. KAYNAK’a teşekkür etti.

Kahramanmaraş Milletvekilleri Av. Veysi KAYNAK, Dr. İlker ÇİTİL,  24. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili ve dönemin TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM, davetlilere hitap ettiler.

Milletvekillerinin, toplumsal barış ve uyumda Çerkes toplumunun kredisinin çok yüksek olduğunu belirterek Kafkas toplumunun farklı özellik ve güzelliklerini vurguladıkları konuşmaları solundan büyük beğeni ve alkış aldı.

Vekillerimizin ortak ifadeleri şu şekilde özetlenebilir;

“Çerkes toplumu, dün olduğu gibi bugün de uyum, dayanışma, köklü kültürlerini yaşatma gayretleri noktasında örnek bir toplum. Biz, bu durumu alkışlıyoruz.”

“Çerkesler, sosyal ve kültürel değerlerinin kıymetini bilmeli, bu köklü ve zengin kültürel mirası mutlaka yaşatmalı. Bu konuda bizler, bize düşen görevleri yapmaya hazırız.”

Prof. Dr. Mehmet SAĞLAM’ın çocukluğunda ve gençliğinde Çerkes köyünde yaşadığı Çerkes kültürüyle yoğrulmuş anıları, salonun tatlı tebessümüne ve alkışlarla dalgalanmasına vesile oldu.

SAĞLAM, konuşmasında “Hangi toplumda bir delikanlı, uzak akrabası sayılan genç bir kızı, atının terkisinde düğüne getirip götürebilir? Bu, bir güven ortamıdır! Çerkes gençleri bu güven ve samimiyet çizgisinde bugünlere geldi. Bu soylu davranışların kıymeti bilinmeli.” dedi.

Av. Veysi KAYNAK’ın “Soylu Çerkes tarhi” vurgusu ve “Yeryüzünde, tarihi süreç içerisinde hapishanesi olmayan tek toplum belki Çerkeslerdir! İfadesini ilk kez duydum, Adalet Bakanı yardımcılığı yapmış bir hukukçu olarak bu ifade bana çok manidar geldi.” söylemi salonun ziyadesiyle ilgisini çekti.

Daha sonra panel programına geçildi. Panelistler KAFFED Genel Başkanı Yaşar ASLANKAYA, geçmiş dönemlerde KAFFED yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Fatih BOZKURT, dernek eski başkanlarımızdan ve uzun bir süre KAFFED yönetim kurulu üyeliğini yürüten Erdoğan YAŞAR, dernek eski başkanlarımızdan ve eski muhtarlarımızdan Hüseyin Hayri KOÇ ve gençleri temsilen eğitimci Mahmut DUMAN sahnede yerlerini aldı.

İki turda icra edilen panel programının ilk konuşmacısı KAFFED Genel başkanı Yaşar ASLANKAYA, Çerkes toplumunun tarihi süreç içerisindeki var olma mücadelesini özetledi. Toplum- kültür ilişkisine değindi.

Dünyanın farklı ülkelerine savrulmak durumunda kalan Çerkes toplumunun Türkiye’ye geliş trajedisini, anekdotlarla süsleyerek anlattı.

Bu köklü ve soylu kültürü yaşatmak için bireyler, dernekler ve devletlere düşen görev ve sorumlulukların altını çizdi.

Fatih BOZKURT konuşmasında, dil ve kültür ilişkisini anlattı. BOZKURT, örneklerle, dil olmadan kültürün yaşayamayacağını, Adige dilinin yok olma tehlikesi yaşadığını. Bu bağlamda toplumun ve ülke yöneticilerinin daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Erdoğan YAŞAR, geçmişte yürütülen yanlış politikaların bu kültüre zara verdiğini, kültürel iletişimde büyüklerin yeni yetişen nesle model olması gerektiğini söyledi.

“Ne yazık ki insanımız, Kafkasya’dan getirdiği sülale isimlerini kullanamadı. Beli dönemlerde kültürel duyarsızlık tavan yaptı. Dini öğeler yer yer kültürel öğelerle çatıştırılmak istendi. Bir anlamda kültürel motif olan o emsalsiz mızıkalar, gümüş kemerler, Çerkes kamaları bir hiç uğruna satıldı.” diyerek duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Hüseyin Hayri KOÇ, kültürel farklılıkların, ayrışım nedeni değil, zenginlik kaynağı olması gerektiğini belirtti.

Çerkes toplumunun, ırkçılık belasından uzak durarak kültürünü yaşatma gayretinde olduğunu, toplumsal barış ve huzurun hiçbir şeye feda edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Mahmut DUMAN’ın gençlik ve kültürel iletişim konusundaki gözleme dayalı çarpıcı ifadeleri, davetlilerin dikkatinden kaçmadı.

DUMAN, “Bu kültür, cılız girişimlerle yaşatılamaz, samimiyetle, büyük düşünerek birlikte bu kültürü yaşatmalıyız. Gençler bu konuda her gün biraz daha bilinçleniyor. Devletin ve büyüklerin desteği de kaçınılmaz oluyor!” dedi.

Kültürel duyarlılığın somut örneğini sergileyen salondaki seçkin davetliler, durumdan memnundu.

Ancak toplu yemek programı için hep birlikte mesire alanına geçilecek, orada da birliktelik şuuru vurgulanacak, orada da kültürel duyarlılık sahnelenecekti.

Program sonrası salon ve ara salonda uzun süren kucaklaşma, tebrikleşme faslından sonra Göksun MYO salonu, bugünkü yoğunluktan son derece memnun ve mutlu bir halde, bir başka güzel programın beklentisi içinde sessizliğe büründü.

Göksun Çerkes Kültür Derneği Yönetim Kurulu